събота, 6 октомври 2012 г.

Проект за милиарди евро в Образцов чифлик-Русе


Планират проект за милиарди евро  в Русе
Идейният проект за демоселището в Образцов чифлик да стане основа за мегапроект на стойност няколко милиарда евро.

Това бе предложението, което областният управител на Русе Стефко Бурджиев получи по време на срещата си с генералния координатор Петер Лангер и главния секретар на Съвета на дунавските градове и региони Ерик Барта. Чуждестранната делегация бе приета от областния управител, народния представител Пламен Нунев, заместник кмета на община Русе Страхил Карапчански и консултанти, експерти в разработването на проекти.

Отново главна тема на срещата бе идейният проект за изграждането на демонстрационно селище с нулеви въглеродни емисии в Образцов чифлик, към което вече има засилен интерес от страна на Съвета. Този път на масата на преговорите бе поставена концепция, според която проектът може реално да се превърне в основа за нещо наистина мащабно - Русе да стане групов лидер в сферата на енергийната ефективност като предложи същата схема на изграждане на еко селища да се приложи и в други български градове.

Барта допълни, че ако подобни процеси се реализират и в Румъния и Сърбия например и по този начин се създаде една обща мрежа от такива селища по поречието на Дунава, това би дало стабилна основа, на базата на която всички участници да могат да изискат финансиране от Европейския съюз. Идеята на двамата представители на Съвета на дунавските градове и региони е да се стъпи върху средномащабни проекти, които стартират от порядъка на 25 млн. евро всеки. След като се мултиплицират обаче в различни европейски държави, сумата за изграждането на тази мрежа ще достигне внушителния размер от 2-3 млрд. евро.

Като много важни се очертаха няколко предстоящи срещи на високо равнище - освен конференцията в Регенсбург (Германия), за която информирахме след участието на областния управител в Шестата европейска конференция на Съвета, на дневния ред са и срещите в Санкт Пьолтен (Австрия) и Галац (Румъния). Освен възможност да се представят съвместните идеи, тези форуми ще дадат и шанс за контакт с представители на Европейската комисия и дори със самия канцлер на Германия Ангела Меркел, допълни още Барта.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии