понеделник, 11 април 2016 г.

Малка сватба, наследени златни парички и братско дарение – в основата на доходите на съветника от ГЕРБ

С четирима свидетели семейството на общинския съветник от ГЕРБ-Разград Гюлвер Хасан от село Ясеновец опита да докаже днес в съдебна зала как е натрупано фамилното им състояние.

Това стана на второто заседание по делото в Окръжен съд-Разград на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, заведено срещу съветника, съпругата му Невин Бозаджиева и общата им фирма „РУЖ-ДИЛ“ЕООД.

Гюлвер Хасан от Ясеновец
Искът за отнемане на имущество е на обща стойност 535 624,12 лв. и включва апартамент в Разград, идеални части от недвижими имоти на територията на областта, както и суми от продажба на собственост. Повод за завеждането му е приключило наказателно дело срещу Бозаджиева, процесът е от така наречените „алоджийски“ – срещу жени, които срещу обещание по интернет за женитба или оплакване от социални проблеми получават средства от чужди граждани. Делото срещу Бозаджиева бе за неплатени данъци в размер на 53 317 лв., както и неправомерно получаване на детски надбавки в размер на 2300 лв. Според обвинителния акт между 2007 и 2013 г. тя е получила парични преводи от различни държави на стойност 320 240 лв.

На днешното заседание бе изслушана и приета една от експертизите – техническа експертиза за пазарната оценка на имуществото на семейството. Стойността на земеделските им земи се оказа по-ниска от предполагаемата, тъй като част от 25-те декара са необработваеми и цената пада наполовина – обясни вещото лице Янко Киров. За следващото заседание на 13 юни трябва да бъде представена и съдебно-счетоводна експертиза.

Съдът разпита и четирима свидетели. Един от братовчедите на общинския съветник разказа, че родителите му оставили наследство на Гюлвер Хасан златни парички, друг от роднините уточни, че става въпрос за пендари. И двамата заедно със семеен приятел обясниха, че в тяхната общност се събират много пари и на така наречените „малки сватби“ или „сюнети“. Такова празнично събитие през 1999 г. Хасан организирал за сина си, един от свидетелите разказа, че е участвал в броенето на дарените от гостите пари – били 18 000 лв. Свидетелите твърдяха още, че братът на Хасан, който се оженил в Австрия и до днес живее там, му превел по банкова сметка 100 000 лв., тъй като кръстил сина си на неговото име. Доходите на семейството идвали и от работата на Гюлвер Хасан като строител в Австрия и Германия, той ходел за по 3 месеца и се връщал с по 2000 – 2500 германски марки. Пари от чужбина фамилията получавала и от брата на Невин Бозаджиева, той живеел Белгия – разказа чичото на жената. Според свидетелите тя искала по телефона пари от роднини и от познати пари, за да довършат ремонта на къщата си, после обаче ги връщали.

И двамата ответници по процеса не се явиха в съдебната зала днес, на първото заседание присъства само Гюлвер Хасан.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии