четвъртък, 17 януари 2019 г.

Телефонни измамници обещават телевизионно участие на жертвите си

Нова схема на телефонните измамници. В сценария си те вече замесват и журналисти с обещанието, че жертвата ще бъде показана в новинарските емисии, ако съдейства на полицията.

За новия вид измама предупреждават от полицията в Русе.

Последната жертва на телефонните измамници в Русе е 70-годишна жена. Мним инспектор от полицията й обяснил, че телефонният й номер заедно с номера на дебитната й карта са намерени в лидер на престъпна група, която ще посети дома й.
Помолил пенсионерката да остави колкото пари и злато има в стара гума на края на улицата, за да примами телефонните измамници, докато от полицията провеждат специализираната акция.

Тук идва и новият момент в схемата - обещанието, че журналистическият екип, който придружава служителите на реда, ще направи интервю с нея и ще бъде показана в новините как помага на полицията. Жената повярвала и се разделила с 2000 лева и над 30 грама златни накити.

"За по-реалистично се вкарват журналисти, предавания и т.н., неща, които да поддържат първоначалната заблуда. Това са просто окраски в схемата", коментира Николай Кожухаров - началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност" към ОД МВР - Русе, предаде БНТ.

"Звъняха на свекърва ми по същия начин и тя тръгва да събира пари. Наистина е много стресиращо", споделя Пенка Неделчева.

355 000 лева са измъкнали телефонните измамници от русенци през миналата година. В сравнение с 2017 г. сумата е нараснала с 65 000. Миналата година са задържани петима души, вече познати на полицията за същите престъпления.

"Всичките са рецидивисти, нямаме новопроявени извършители, по един или друг начин са с присъди пробация, условно", обяснява Кожухаров.

Мошениците още са подсъдими. Последният осъден за телефонна измама е за случай от 2016 г. и ще лежи в затвора 5 години.topnovini.bg


Последни публикации

Най-четени

Случайни статии