вторник, 7 април 2020 г.

Жена от Русенско е измамена по телефона, че брат й е „болен“ от коронавирус

Районната прокуратура в Русе започна разследване

Апелативна прокуратура –Велико Търново взе на специален надзор дело на Районна прокуратура – Русе за извършена измама, свързана с коронавируса, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Под ръководството на Териториалното отделение в Бяла на Районна прокуратура – Русе е започнало разследване за извършената измама.



На 31 март на домашния телефона на 73-годишната пострадала от село Обретеник, област Русе позвънил мъж, който се представил за „доктор“. Съобщил й, че брат й се е заразил с коронавируса COVID-19 и е настанен в болница в САЩ за лечение. Обяснил й, че се нуждае от втора животоспасяваща инжекция от Китай, която трябва да бъде заплатена от близките му и възлиза на 1500 лева. Разговорът продължил друг мъж с плачещ глас, който жената оприличила на гласа на брат си. Той я помолил за помощ, след което „докторът“ отново продължил и в продължение на два часа убедил възрастната жена да постави всичките си пари в найлонова торбичка и да ги предаде на шофьора на автомобил, който спрял пред дома й.

Притеснена от чутото и загрижена за живота и здравето на своя близък тя предала на непознат мъж с автомобил парите и се прибрала отново в дома си. В продължение на два дни очаквала новини за здравето за брат си, но като не я потърсил никой споделила със своята дъщеря и така разбрала, че е била измамена. Подаден бил сигнал в полицията в Бяла и било образувано досъдебно производство за измама.

Предвиденото наказание за това престъпление е от 1 до 6 години лишаване от свобода. Работата по случая продължава.

Уведомена е Апелативна прокуратура – Велико Търново за вземане на делото на специален отчет.

Прокуратурата съветва гражданите да бъдат бдителни и в случай на телефонни обаждания от лица, включително представящи се за техни близки или познати, които им искат пари под различни предлози (злополука, лечение, реализиране на бъдеща печалба и др.), да се обръщат към органите на полицията.





dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии