четвъртък, 16 март 2023 г.

Първият щъркел долетя в кубратското село Божурово

Първият щъркел долетя в кубратското село Божурово за радост на деца и възрастни.


Птицата, предвестник на пролетта, отново зае старото гнездо върху електрическия стълб на улица "Христо Ботев", каза за БТА кметът на селото Юджел Юсеинов. По думите му най-вероятно това е мъжки щъркел, защото обикновено мъжките птици пристигат първи, за да подготвят семейното гнездо. „Млади и стари в селото чакат скоро да пристигнат и останалите птици и всички гнезда да бъдат запълнени“, каза кметът. Той добави, че всички в селото много се гордеят с щъркелите, радват се, че ги имат и ги пазят.

Щъркеловите гнезда в Божурово са 24, като всички те са разположени на електрически стълбове. Всяка година броят им се увеличава, като кметът се надява тази пролет щъркеловите гнезда да достигнат 30. Местните смятат, че селото е предпочитано от прелетните птици заради чистия въздух и това, че е богато на вода – наблизо има два водоема и земеделски пасища.

Юсеинов сподели, че освен местните хора, грижи за вестителите на пролетта оказват и служителите на електроразпределителното дружество в района, които всяка година монтират специални платформи.

Жителите на селото се гордеят и с ятото лебеди, което от няколко години насам зимува във водите на близкия водоем в землището на Божурово. Гледката е повече от необичайна, защото е рядко явление да се видят бели лебеди по тези ширини на Лудогорието, допълни Юджел Юсеинов.

bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии