четвъртък, 26 септември 2013 г.

Тракийска колесница откриха край Свещари


Двуколесна каляска с впряг от два коня, заровени в земята край Свещари преди 25 века, откриха археолози.

Експедицията на проф. Диана Гергова е намерила уникалните находки в недрата на могила 28 А, съобщи тя. Възвишението е на метри от голямата Омуртагова могила, в чиито недра миналата есен Гергова намери златното съкровище на тракийския цар Котела.

Двуколката открита тази седмица е част от погребална церемония, състояла се в ІV-ІІІ век преди новата ера. Открити са метални останки от колесница, колела и шини, бронзови елементи, служили за украса на каляската и на конските сбруи. Двата коня са били погребани в правоъгълни саркофази, а главите им били положени върху каменни възглавници, сочат първите резултати от проучванията.

Районът на разкопките е бил многократно атакуван от иманяри и цяло чудо е, че безценните находки не са били плячкосани. Археолозите твърдят, че могилата е разкопавана с багери, а открита в земята бутилка от минерална вода, разкрива, че един от набезите е бил през 2001 година, когато резерватът е бил вече поставен под закрилата на Юнеско и достъпът до руините в него би следвало да е строго контролиран.

Откритата край Свещари двуколка няма аналог сред реликвите от тракийската епоха, намерени у нас. Други две колесници, но с по четири колела са открити в района на Стрелча и край Враца. В стенописите на Казанлъшката гробница обаче е изографисана двуколесна колесница и открития току що артефакт, само потвърждава теориите на учените, за това че по нашите земи в древността е процъфтявала тракийската култура, обясни Диана Гергова.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии