четвъртък, 26 септември 2013 г.

Тракийска колесница откриха край Свещари


Двуколесна каляска с впряг от два коня, заровени в земята край Свещари преди 25 века, откриха археолози.

Експедицията на проф. Диана Гергова е намерила уникалните находки в недрата на могила 28 А, съобщи тя. Възвишението е на метри от голямата Омуртагова могила, в чиито недра миналата есен Гергова намери златното съкровище на тракийския цар Котела.

петък, 20 септември 2013 г.

Хванаха чичо и племенник от Подайва с 2,5 кг хероин


Чичо и племенник от село Подайва са арестувани за притежание на 2,5 кг хероин. И двамата са с множество криминални прояви, сега се разследват от столичната полиция, макар дрогата да е намеренана няколко места.

Първото количесво наркотик - 1.5 кг хероин – е иззето от служители на ОДМВР-София при предприета проверка на автобус на автомагистрала „Хемус“. В хода на реализирана на 17 септември специализирана полицейска операция, служители на на сектор „Престъпления по пътищата“ към ОДМВР- София спрели за проверка автобус, който пътувал за Варна. В багажа на един от пътниците - А.А./24г./ от исперихското село Подайва, магистралните полицаи открили три пресовки с килограм и половина бяло прахообразно вещество, облепени с кафяво тиксо. На място бил извършен наркополеви тест, при който веществото реагирало положително на хероин. Непосредствено зад автобуса, униформените спрели и лек автомобил, управляван от 56- годишния М.А. от същото село, роднина на пътника с наркотиците. При претърсването, в обувката на водача, била намерена сгъвка с 6 грама хероин.
Последвали процесуално- следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство на четири адреса в с. Подайва, обитавани от М.А. и племенника му. Оттам са иззети: пистолет, 35 патрона, две електронни везни и още 0.9 грама хероин. Справка в регистрите сочи, че двамата родственици са многократно регистрирани и осъждани за различни престъпления. Чичото има наложени присъди за трафик на високорискови наркотици, заплаха за убийство, валутни престъпления и кражби. В криминалното досие на племенника му фигурират 18 регистрации за взломни кражби.
След задържането им, на двамата мъже са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Предстои искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“. Действията по разследването продължават под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура.

dariknews.bg

Сребро от Световно за Тайбе Юсеин от Мъдрево


Родената в Мъдрево състезателка по борба Тайбе Юсеин донесе нова слава за България.

22-годишната Тайбе Юсеин отново се окичи със сребърен медал от световно първенство. В Будапеща на финала в кат. до 59 кг тя загуби от Мартина Шащин (Унгария), носителка на 3 медала от първенства на планетата, с 2:8. През 2012-а Тайбе също бе „сребърна".

вторник, 10 септември 2013 г.

Засякоха две кражби на ток в Разградско


Кражба на ток
Две кражби на ток са засечени при съвместни проверки със служители от „Енерго Про”, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Разград.

Около 13 часа вчера в село Беловец било установено, че 35-годишният Р.Т. е използвал мостов кабел преди електромера и така създал условия за непълно отчитане на потребената ел енергия.

неделя, 8 септември 2013 г.

Съкровището от Свещари като Златното руно било на дърво


Съкровище
Останки от основите на голямо дърво, в чиито клони е имало сандъче със златни накити, откри край Свещари проф. Диана Гергова.

Миналия ноември археоложката намери и самото съкровище – 264 предмета в дъбово сандъче, накитите тежаха общо 1,8 кг. Намереното бе оценено на 5 милиона лева.

Невероятно находка е това, че сандъчето е било в клоните на дърво, на височина 7-8 метра от откритите основи – обяснява Гергова. По думите й това напомня мита за аргонавтите. Златното руно било също в короната на дърво, пазено от змей, при откриването на Свещарското съкровище пък изпълзя змия.

Източно от откритата преди години гробница в Омуртаговата или Голямата Свещарска могила са намерени останки от две погребения чрез трупоизгаряне. Костите са поставени в делви, взети са проби, за да се установи дали са човешки или животински.

Новите находки показват колко е важно да продължи проучването на могилата – коментира Гергова.

В началото на археологическия сезон тя се оплака, че за разкопките на Свещари Министерството на културата е отпуснало 10 000 лв., колкото и миналата година, затова Гергова отново работи с помощта на спонсори. По проект „Тракийско наследство” от програмата на Европейската комисия „Младежи в действие” в екипа на археоложката се включиха млади археолози от осем държави.

dariknews.bg

сряда, 4 септември 2013 г.

18-годишен младеж пострада при катастрофа в Кубрат


18-годишен младеж пострада при катастрофа между лек автомобил и мотопед в Кубрат.

Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР (ОД на МВР) в Разград. Инцидентът станал около 16.30 ч. вчера на кръстовището между улиците „Осми март” и „Иван Асен ІІ”.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии