вторник, 4 юни 2013 г.

Интерпол залови мъж, заклал леля си в Русе преди 13 години


Интерпол залови жесток убиец от град Сливо поле
Интерпол залови в Германия 31-годишния Хюсмен Юсменов от Сливо поле, който преди 13 години уби по особено жесток начин леля си в Русе, съобщава „Труд“.

Той бе издирван в продължение на година, в която се предполага, че се е укривал при близки и работел по строежи в Германия. Юсменов бе осъден ефективно на 12 години в затвора, заради убийството на леля си, 56-годишната Сюлбие Мустафова. „Задържаният e конвоиран до Белене", уточни окръжната прокуратура в Русе, цитирана от „Труд“.


През май 2012 г. когато Върховният касационен съд потвърди присъдата му. Въпреки разпитите на над 90 свидетели и многобройните експертизи по делото, през 2010 г. окръжният съд първоначално го бе оправдал поради липса на достатъчно доказателства.

На процеса той докрай отричаше да има вина за убийството, а свидетелка се закле, че във фаталната вечер Хюсмен играл карти със сина й. След обжалване на окръжната прокуратура Великотърновският апелативен съд се произнесе с осъдителна присъда. Междувременно Юсменов използва, че е на свобода срещу подписка, и изчезна в чужбина.

На 23 февруари 2000 г. племенникът отишъл при леля си в квартал „Дружба 3“ да иска пари. Мустафова обаче му отказала и той я нападнал с кухненския нож. Жената все пак успяла да се довлече до телефона, докато убиецът бършел ножа от кръвта в кухнята, и с последни сили се обадила на етърва си и й казала, че умира. Юсменов обаче я сграбчил за гушата и я довършил. След като я убил, той свалил от нея златните обеци и два златни пръстена. После прибрал ножа, заключил входната врата и изчезнал.

Няколко часа по – късно трупът е бил открит от 13 – годишния й внук, който се върнал от училище. Момчетото се обадило на същата жена, която обаче по време на делото отрекла да е вдигала слушалката. Съдебната експертиза доказва, че по тялото на жертвата има 8 прободни рани и следи от душене. Въпреки денонощната работа на криминалистите заподозрян за убийството не бе открит и следственото дело бе спряно.

Междувременно Хюсмен влязъл в казармата и останал извън полезрението на полицията. Работата по разкриването на кръвопролитието била подновена през 2007 г., когато слюнка по чашата за кафе съвпаднала с ДНК профила на племенника на Сюлбие Мустафова. След като бил задържан, той започнал да отрича, но накрая си признал.

При разследването роднини се сетили за страстта на младежа към хазарта и случаят мотивът започнал да излиза на бял свят. Оказало се, че на въпросния 23 февруари 2000 г., той изгубил много пари в игрална зала и от мъка се напил. Сетил се да поиска заем от леля си, но тя отказала категорично да му даде 200 лв. Това го вбесило и той се насочил към златото, което било у Мустафова. Хюсмен не изтърпял нов отказ и нападнал леля си. След този случай, убиецът изхвърлил ножа в контейнер за смет и заложил златните бижута срещу 100 лв. По-късно той пропилял и тези пари на хазарт, припомня още „Труд“.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии