вторник, 6 ноември 2012 г.

По стъпките на шейх Бедреддин

Участниците в шестнадесетия национален поход „По стъпките на шейх Бедреддин” пристигат днес в Разград.

Програмата им включва посещение на Археологическия резерват „Абритус” и джамията „Ибрахим паша”, а в 14 ч. във фоайето на Общинския културен център проф. Христо Матанов ще изнесе лекция.

Организатори на проявата са културно-просветно дружество "Родно Лудогорие", Министерството на образованието, младежта и науката, както и общините и музеите в градовете Силистра, Дулово, Исперих и Разград.

Походът започна вчера от Силистра, премина през Дулово, село Окорш, Исперих, резервата Сборяново, продължи през Демир баба теке, Ясеновец и завършва в Разград. В станалия вече традиционен поход участие вземат ученици, преподаватели, историци и общественици. Те посещават различни исторически места и музеи, разказващи за етническата и верска толерантност между хората, за бита и историята на различните етнически и религиозни групи в региона.

Походът е повод да се припомнят идеите на философa и пълководец шейх Бедреддин, живял през петнайсети век. Той пръв застъпва гледището, че всички религии по света са творение на човека и трябва да се уважават еднакво. Бедреддин – син на баща-мюсюлманин и на майка-християнка, е учен, мистик, създател на духовен орден.

През 1417-1420 г. Бедреддин повежда въстание, което започва от Силистра и обхваща днешна Североизточна България, земите до Одрин и Мала Азия. В бунтовническата армия се включват българи, турци, гагаузи, евреи. Въстанието претърпява неуспех.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии