сряда, 2 април 2014 г.

Най-добрият касапин в Разградско е жена

Джеврие Мустафа поваля теле с един удар

Професионален "коляч" на домашни животни. Този необичаен занаят е избрала за себе си жителката на разградското село Острово - Джеврие Мустафа. Въпреки че е жена, много от хората в региона се доверяват единствено на нея, когато им потрябват услугите на касапин. Самата Джеврие не смята професията си за мъжка и признава, че не би я заменила с никоя друга.

Леля Джеврие, както я наричат всички в Острово, става касапин преди 30-ина години. Тя започва работа в някогашния месокомбинат и прекарва там 11 години. Научава тънкостите на занаята и постепенно става един от най-търсените касапи в Разградско. Майсторлъкът й е голям, тъй като обикновено убива животното само с един удар на ножа.

"Аз мога да го коля за 3-4 часа, те се мъчат за два дена", хвали се Джеврие Въпреки че занаятът й изглежда доста стряскащ, леля Джеврие подхожда към ангажиментите си напълно професионално. Когато обаче става дума за собствените й животни, сърце не й дава да им посегне и вика колеги да помагат.

Освен майсторка на ножа, тя е специалист и в кухнята. Тримата й внуци обожават манджите на баба си. Други женски хобита обаче няма. Леля Джеврие намира голяма прилика между своя занаят и испанската корида, където бикът трябва да бъде убит само с един точен удар. Съжалява, че не е по-млада, за да опита силите си на арената.

Въпреки че работата е сезонна и не носи много пари, Джеврие Мустафа е категорична, че не би я заменила с друга. Защото най-важното е да правиш всяко нещо с любов, а тя обича безкрайно своята необичайна професия.

news7.bg

Ето и видео:


Please install the Flash Plugin

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии